Whisky uit het sherryvat
Whisky's uit het sherryvat kenmerken zich door zoet-fruitige en nootachtig-droge aroma's. De complexe aroma's en de mooie donkere kleur van de whisky's uit het sherryvat maken dit vattype extreem populair. Men vindt daarom sherryvatafvullingen bij distilleerderijen van over de hele wereld. Bij kenners zijn de Highland-malts van Edradour en Glendronach en de Speyside-malts van Glenallachie en Glenfarclas bijzonder populair en gewaardeerd.
Producten filteren
Whisky uit het sherryvat
Smaak
Hoe smaakt whisky uit het sherryvat? Over het algemeen kan men zeggen dat whiskys uit het sherryvat rijk zijn aan fruitaroma's en een zekere kruidigheid bevatten. Het hangt daarbij af van het type sherry dat eerder in het vat heeft gerijpt.
Sherryvaten waarin eerder Oloroso Sherry heeft gerijpt, hebben vaak zeer donkere vruchten en gedroogd fruit als aroma's. Niet zelden komen er pruimen, dadels en rozijnen voor. Daarnaast zijn er vaak aroma's van bruine suiker, chocolade, koffie en pijptabak. Ook zoethout en kaneel zijn niet ongewoon. Oloroso is een zeer nootachtige sherry, waardoor hij ook graag nootachtige aroma's aan de whisky doorgeeft.
Bij de Pedro Ximenez Sherry-vaten, ook wel afgekort als "PX", vinden we eerder zoet-zure tonen. Ook hier zijn rozijnen vaak van de partij, naast rode vruchten en bessen, zoals zwarte bessen en kersen. Ook aroma's van jam en ingemaakte vruchten zijn bij PX-vaten niet zeldzaam. Pedro Ximenez is een extreem zoete sherry en geeft deze zoetheid en de donkerrode kleur aan de whisky af. Geen wonder dus dat dit type vat bij whiskyproducenten zeer populair is.